Yemek yapmayı seven Blogcu arkadaşlarıma, ve herkese selamlar.
Bugün mutfağımızda olan ve kışın her kesin mutlaka bir veya iki sefer yaptığı,
yöresel bir dolma yaptım Kuru Biber ve Patlıcan dolması. Yöresel dedim çünkü
bu dolmalar daha çok Güneydoğu Anadolu bölgemiz de daha çok yapılmakta,
Ama herkesin Mutfakta denemesi gereken bir tarif. Duyar gibiyim denemeyen yoktur..
- MALZEMELER
- .(İsteğe bağlı, benim yaptığım 8 kişilik)
- 20 Adet kuru patlıcan.
- 15 Adet kuru biber.
- 3-4 Tane kuru soğan.
- 2 Su bardağı Prinç
- 1/2 Su bardağı zeytinyağı.
- 1Yemek kaşığı biber salçası.
- 1 Yemek kaşığı domates salçası.
- Yeni bahar, tuz, karabiber, kimyon.
- 1 tatlı kaşığı toz şeker.
- maydonoz ve dereotu.
- bir limon suyu ( arzu ederseniz nar ekşisi, yada somak ekşisi.)
- ekşi olarak hangisini tercih ederseniz o size kalmış.
YAPILIŞI.
Öncelikle iki ayrı tencerede suyumuzu kaynatalım, biberleri sıcak suda yıkadıktan sonra ,
kaynamakta olan suyumuzun içine atalım ve 15 dak. kaynatalım. Biberler çabuk oluyor.
Patlıcanları haşlamamız aşamalı oluyor çünkü acı suyunu çıkartmalıyız.
Onun için Patlıcanlarımızı kaynamakta olan suyun içine atıp biraz kaynatıp
süzelim bu işlemi 3-4 sefer yapalım.
Başka bir tencerede içini hazırlamaya başlayalım
yemeklik olarak soğanlarımızı zeytin yağına doğrayıp
kavurmaya başlayalım, sırasıyla salcalarımızı ve yıkadığımız princimizi ilave edelim,
salcayla güzelce karıştırdıktan sonra baharatlarımızı , yeşilliğimizi ,ve tuzunu koyup güzelce kavuralım,
en son iki su bardağı sıçak su koyup kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
İçimiz hazır olduktan sonra biberlerimiz ve patlıcanlarımızı çok dikkatli ,yırtmadan üstünden
iki parmak boşluk kalaçak şekilde dolduralım.
Tencereye yatık şekilde dizelim, birinin ağzı diğerinin altına gelecek şekilde,
sıcak suyunu ilave edip üzerine varsa dolma taşı ,yoksa bir tabak kapatalım.
kaynamaya başladıktan sonra altını kısalım ,( limon suyunun yarısını içine yarısını da üstüne sıkıyorum.
evdekiler çok ekşi sevmiyor.)
pişme süresini catalla bakabilirsiniz .Zevkinize göre süsleyip serviz yapabilirsiniz.
AFİYET OLSUN.
Ay ne severim. Yöremin enfes yemeklerinden. :) Ellerinize sağlık. Bloğunuzu da takibe aldım. Zira güzel yemekleriniz var. :) Sevgiler.
YanıtlaSilNefis görünüyorr Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilhttp://sedefilemodamakyaj.blogspot.com.tr/
çok severim kurutulmuş sebzeleri ellerine sağlık
YanıtlaSilOhhh misss ellerinize sağlık, sitenizi takibe de aldım 84. Kişiyim.
YanıtlaSilSevgiler
Evren
www.birdilimdus.blogspot.com
Çokk severimki .ellerinize sağlık. :) afiyetler olsun
YanıtlaSilen sevdiklerim arasında dır kuru dolma sizde çok güzel yapmışsınız ellerinize sağlık...
YanıtlaSilBayılırım. Ellerinize sağlık
YanıtlaSilçok severim tadına bakmayalı epey oldu canım istedi sevgiler
YanıtlaSilPatlıcanın hertürlü yemeğini severim.Dolmalar da nefis görünüyor.
YanıtlaSilEllerinize sağlık :)
http://www.sosyalmedyakafe.com/
Canım çekti şu an:))elinize sağlık, kuru patlıcan dolmasına bayılırım ama hiç yapmışlığım yok:)
YanıtlaSilKuru dolma hafif acılı bayılırım.Olsada yesem dedim
YanıtlaSilEllerinize sağlık Sevgilerimi bırakıyorum
Ellerinize sağlık,bende zeytinyağlısını çok severim.
YanıtlaSilEllerinize sağlık kurusunu da tazesini de çok severim emeğinize sağlık sizleri tanımak çok güzel.
YanıtlaSilkuru badılcan dolmasııııı :))) ölürümmmm :D
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilBayılırım kuru patlıcana hele bir de bol ekşili olursa ;) Eline sağlık olsun. Sevgilerle...
YanıtlaSilhttp://www.beyhaninmutfagi.com/
Ellerinize sağlık. Harika bir yemek hazırlamışsınız. :)
YanıtlaSilkuru patlıcan dolmasını çok severim ellerinize sağlık...
YanıtlaSil