Şevketi Bostan Ege pazarlarında sıkça rastlayacağınız bir ot türüdür.Toplaması , ayıklaması zahmetlidir,
kökü topraktan kazılarak çıkartılır,dışı soyulur içindeki sert kısım alınır,yaprakları temizlenir
çoğunlukla pazarlarda temizlenmiş suyun içinde satılır. Ben suyun içindekileri pek almam kuru olarak satılanları tercih ederim çünkü suyun içinden alınanları hemen pişirmeniz lazım , sudan çıktıklarında
pembe bir renk alıyorlar.veya hemen pişirmiycekseniz sudan hiç çıkarmayın öyle saklayın.
Şevketi Bostan ne kadar zahmetli de olsa görüntüsü bir şeye benzemiyor dense de .Piştiğinde doyumsuz bir lezzeti oluyor insanın yedikçe yiyesi geliyor, sağlık açısından da faydaları çok kaynatıp suyunu içtiğimiz zaman böbreklerimizi temizliyor.
Şevketi Bostanı arzu ederseniz haşlayıp üzerine limon ve zeytin yağınla soslayarak salata şeklinde yiyebilirsiniz . Bir de bu yemeğimizin bir özelliği ve onu tamamlayan kuzu eti olmazsa olmazlardan.
Şevketi Bostanı zamanında bolca tüketin.
Şevketi Bostanı tencerede de pişire bilirsiniz ama kök bir bitki olduğundan düdüklü tencere tercih ederseniz
daha iyi olur.
MALZEMELER:
- 1 Kilo Şevketi Bostan.
- Yarım Kilo kuzu eti (isteğe bağlı tavuk veya danada olabilir.)
- 1 Baş Soğan.
- 2 Yemek kaşığı Zeytin yağı
- 1 Limon suyu.
- 1 Çorba kaşığı un.
- Bir tutam tuz.
YAPILIŞI:
Şevketi Bostanları güzelce yıkadıktan sonra istediğimiz büyüklükte doğrayalım.
Pişirme işlemini yapacağımız tencereye etlerimizi ve yağımız koyup kavurmaya başlayalım,
daha sonra küçük, küçük doğradığımız soğanlarıda ete ilave ederek kavurma işlemine devam edelim.
Kavurma işi bitikten sonra Şevketi Bostanları da ilave ederek bir iki dakika cevirelim,
suyunu ve tuzunu ilave ederek Düdüklü tencerede 30- 35 dak. pişirelim.
daha sonra düdüklümüz soğuduktan sonra
ağzını açalım altı kısık ateşe alalım, Bir limon suyu ve unu bir kapta çırpalım,
az bir şey sulandıra biliriz, yavaş ,yavaş, yemeğimize ilave ederek beş dak daha kaynatalım.
ŞEVKETİ BOSTAN Sofradaki yerini almaya hazır .
AFİYET OLSUN.
Istanbulda yok maalesef ve ben cok severim ellerine saglik canim
YanıtlaSilFiliz hanımcım adres verin size yollayım pazarlarımızda şu aralar pek çok
SilBen nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum şahsen .Ank hiç duymadım.
YanıtlaSilNefis görünüyor ellerinize sağlık
SilEllerine sağlık canım, harika olmuş! İadeyi ziyarete geldim, sevgiler!!!
YanıtlaSilElinize emeğinize sağlık. Yöresel yemekleri görmek, ege mutfağını tanımak güzel. Eskiden ne çok ziyaret ederdik mutfakları, tekrar eskiye dönmek güzel :) Şeker Mutfak-asia dan sevgiler.
YanıtlaSilMerhabalar filiz hanımın etkinliginden geliyorum :)
YanıtlaSilSizi takibe aldım bende sayfama beklerim...
İzlemeye aldım sizi :)
YanıtlaSilblog canlar hepinize çok teşekkürler
YanıtlaSilNe kadar değişik bir ismi var yemeğin ,etkinlikten geliyorum takibe aldım sizi teşekkürler.
YanıtlaSilziyaretiniz için çok teşekkür ederim Ege yöresine aittir ama lezzeti çok güzeldir biraz enginarı andırı
SilMerhabalar iadeyi ziyarete geldim :) Açıkçası ilk defa böyle bir isim de ot olduğunu duydum :) Etçil biri olarak duymamam normal sanırım :)
YanıtlaSilSevgilerle
ziyaretiniz için çok teşekkür ederim Ege yöresine aittir ama lezzeti çok güzeldir biraz enginarı andırır.
SilMerhaba,ben de Antalya da blok yazarıyım. Etkinliklerde karşılaşmak dileği ile sevgiler.
YanıtlaSilziyaretini için çok teşekkürler inşallah SEVGİLER.
SilMerhaba Çiğdem hanım ben blog yorum oyunundan geldim sizi takibe aldım 74. Takıpçiniz benim sevgıler
YanıtlaSilhttp://pinarinkazani.blogspot.com.tr
Çiğdem Hanım merhabalar... iadei ziyaret yapmak istedim... takipe aldım sizi...
YanıtlaSilŞevketi bostanı duydum fakat hiç yemedim... İzmir'e geldiğimde deneyeceğim lezzetlerden biri... ellerinize sağlık:)) sevgiler
ziyaretiniz için teşekkür ederim. Denemenizi tavsiye ederim beyeneçeğinize umarım
SilMerhaba,
YanıtlaSilBende Egeliyim ama daha tek başıma hiç yapmadım. Hep annem yapar biz yeriz :)) Ama artık denemeliyim tarifinize göre deneyeceğim. Ellerinize sağlık
Sevgiler
Sevilay Uçak
http://lokumpilavi.blogspot.com/
Geçen gün ilk defa yaptım Şevketi bostanı.Ben daha önce neden yapmadım diye hayıflandım. Zeytinyağlısını yapmıştım. Çok beğendik biz.Ellerinize sağlık.Sevgiler Çiğdem hanımcım.
YanıtlaSil