19 Ocak 2015 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI KURU BİBER VE PATLICAN DOLMASI.



Yemek yapmayı seven Blogcu arkadaşlarıma, ve herkese selamlar.
Bugün mutfağımızda  olan ve kışın her kesin mutlaka bir veya iki sefer yaptığı, 
yöresel bir dolma yaptım Kuru Biber ve Patlıcan dolması. Yöresel dedim  çünkü
bu dolmalar daha çok Güneydoğu Anadolu bölgemiz de  daha çok yapılmakta, 
Ama herkesin Mutfakta  denemesi gereken bir tarif. Duyar  gibiyim denemeyen yoktur..


  1. MALZEMELER
  2. .(İsteğe bağlı, benim yaptığım 8 kişilik)
  3. 20 Adet kuru patlıcan.
  4. 15 Adet kuru biber.
  5. 3-4 Tane kuru soğan.
  6. 2 Su bardağı  Prinç 
  7. 1/2 Su bardağı zeytinyağı.
  8. 1Yemek kaşığı biber salçası.
  9. 1 Yemek kaşığı domates salçası.
  10. Yeni bahar, tuz, karabiber, kimyon.
  11. 1 tatlı kaşığı toz şeker.
  12. maydonoz ve dereotu.
  13. bir limon suyu ( arzu ederseniz nar ekşisi, yada somak ekşisi.)
  14. ekşi olarak  hangisini tercih ederseniz o size kalmış.


YAPILIŞI.

Öncelikle iki ayrı tencerede suyumuzu kaynatalım, biberleri sıcak suda yıkadıktan sonra ,
kaynamakta olan suyumuzun içine atalım ve 15 dak. kaynatalım. Biberler çabuk oluyor.
Patlıcanları haşlamamız aşamalı oluyor çünkü acı suyunu  çıkartmalıyız.
Onun için Patlıcanlarımızı   kaynamakta olan suyun içine atıp biraz kaynatıp
süzelim bu işlemi   3-4 sefer yapalım.
Başka bir tencerede içini hazırlamaya başlayalım
 yemeklik olarak soğanlarımızı zeytin yağına doğrayıp 
kavurmaya başlayalım, sırasıyla salcalarımızı ve yıkadığımız princimizi ilave edelim,
salcayla güzelce karıştırdıktan sonra baharatlarımızı , yeşilliğimizi ,ve tuzunu koyup güzelce kavuralım,
en son iki su bardağı sıçak su koyup  kısık ateşte suyunu  çekene kadar pişirelim.
İçimiz hazır olduktan sonra  biberlerimiz ve patlıcanlarımızı çok dikkatli ,yırtmadan üstünden 
iki parmak boşluk kalaçak şekilde dolduralım.
Tencereye yatık şekilde dizelim, birinin ağzı diğerinin altına gelecek şekilde,
sıcak suyunu ilave edip üzerine varsa dolma taşı ,yoksa bir tabak kapatalım.
kaynamaya başladıktan sonra altını kısalım ,( limon suyunun yarısını içine yarısını da üstüne sıkıyorum.
evdekiler çok ekşi sevmiyor.)
pişme süresini catalla bakabilirsiniz .Zevkinize göre süsleyip serviz yapabilirsiniz.

AFİYET OLSUN.



18 yorum:

  1. Ay ne severim. Yöremin enfes yemeklerinden. :) Ellerinize sağlık. Bloğunuzu da takibe aldım. Zira güzel yemekleriniz var. :) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Nefis görünüyorr Ellerinize sağlık :)
    http://sedefilemodamakyaj.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  3. çok severim kurutulmuş sebzeleri ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Ohhh misss ellerinize sağlık, sitenizi takibe de aldım 84. Kişiyim.

    Sevgiler
    Evren
    www.birdilimdus.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. Çokk severimki .ellerinize sağlık. :) afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  6. en sevdiklerim arasında dır kuru dolma sizde çok güzel yapmışsınız ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Bayılırım. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. çok severim tadına bakmayalı epey oldu canım istedi sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Patlıcanın hertürlü yemeğini severim.Dolmalar da nefis görünüyor.
    Ellerinize sağlık :)
    http://www.sosyalmedyakafe.com/

    YanıtlaSil
  10. Canım çekti şu an:))elinize sağlık, kuru patlıcan dolmasına bayılırım ama hiç yapmışlığım yok:)

    YanıtlaSil
  11. Kuru dolma hafif acılı bayılırım.Olsada yesem dedim
    Ellerinize sağlık Sevgilerimi bırakıyorum

    YanıtlaSil
  12. Ellerinize sağlık,bende zeytinyağlısını çok severim.

    YanıtlaSil
  13. Ellerinize sağlık kurusunu da tazesini de çok severim emeğinize sağlık sizleri tanımak çok güzel.

    YanıtlaSil
  14. kuru badılcan dolmasııııı :))) ölürümmmm :D

    YanıtlaSil
  15. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  16. Bayılırım kuru patlıcana hele bir de bol ekşili olursa ;) Eline sağlık olsun. Sevgilerle...
    http://www.beyhaninmutfagi.com/

    YanıtlaSil
  17. Ellerinize sağlık. Harika bir yemek hazırlamışsınız. :)

    YanıtlaSil
  18. kuru patlıcan dolmasını çok severim ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil