Torpil, İzmirlilerin bildiği hafif ve lezzetli bir tatlıdır.İzmire geldiğinizde bu tatlıyı her pastahanede bulabilirsiniz, bu tatlıyı yaparken ben torpil kalıpları kullandım , kalıbınız yoksa yağlı kağıttan honi şeklinde kalıp yapabilirsiniz.
YAPILIŞI.
Katı yağ hariç bütün malzemeleri suyla yoğuralım, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olacak. Katı yağımızı üç parçaya ayıralım ve hamurumuza birer saat arayla yağımızı yidirelim bu arada hamur buzlukta tutulacak. daha sonra hamuruda 3 eşit parçaya bölelim, her parçayı dikdörtgen şeklinde açıp uzun şeritler halinde keselim, her parçadan 10 adet çıkıyor, kalıbımızı yağlayarak uç kısmından başlayarak dolayalım, dolarken aralık kalmıyacak hamurun hepsi tamamlandıktan sonra 180 derecede önceden ısıttığımız fırınımızda 15- 20 dak.pişirelim altı ve üstü hafif kızaracak dikkat etmeliyiz. Torpillerimizi bir kenarda soğurken biz kremasını yapalım. Krem şanti hariç bütün malzemeyi bir tencereye alıp ocakta koyulaşıncaya kadar pişirelim.kremayı ocaktan alıp tereyağını ilave edelim karıştırarak erimesini sağlayalım, iyice soğuduğundan emin olduktan sonra kremşantiyi ilave edelim ve güzelce çırpalım.[krema mutlaka soğuk olmalı] Torpillerimizi yavaşça kalıbımızdan çıkaralım ve kremayla dolduralım bu işlemi bir krema torbası veyahut çay kaşığıyla yapabiliriz, dövülmüş fındık, ceviz veya çam fıstığına batıralım son olarak üstüne pudra şekeri serpelim. Torpiller servise hazır.
Evinizi şöyle mis gibi kek kokuları sarsın mı, hadi o zaman mutfağa gidelim yapımı şipşak kolay mis gibi kakaolu kek yapalım.
MALZEMELER.
1 Bardak şeker.
1 Bardak süt.
1 Bardak sıvı yağ
3 Yumurta
Alabildiği kadar un.
1 paket Dr oetker kabartma tozu.
1 Paket Dr. oetker vanilya.
1 Yemek Kaşığı Kakao
YAPILIŞI.
İlk olarak şeker ve yumurtayı krema kıvamında oluncaya kadar güzelce çırpalım. Daha sonra kakao hariç diğer malzemeleride ilave edip çırpma işlemine devam edelim, katı yağla yağladığımız kek kalıbımıza harcımızın yarısını dökelim diğer harca kakaoyu koyup karıştıralım ve harcı kalıba dökelim arzuya göre içine fındık veya ceviz koyabiliriz. Son aşamamızda 180 derecede ısıttığımız fırında kekimizi 0 dak. pişirelim.Sonuç resimde gördüğünüz gibi harika . AFİYET OLSUN CANLAR.
Süt reçeli için taze inek sütü kullanmalıyız ama pastörize süt de kullana bilirsiniz. Süt reçelinin malzemeleri basit ama yapımı oldukça zahmetli İlk olarak sütümüzü ve şekerimizi derin bir tencereye koyup kaynatalım. kaynayan sütümüze silme bir kaşık karbonatımızı yavaş, yavaş ilave edelim Derin tencere kullanmamız bu noktada önemli çünkü karbonatı ilave edince sütümüz kabarıyor taşma yapa bilir. Bu aşamadan sonra sütümüzün başından ayrılmamalıyız orta ısıda karıştırarak reçelimizi pişirmeye başlayalım. kesinlikle dibini tutmaması lazım reçelimiz süt reçeli olduğu için yanık süt kötü kokar. Pişme süresi yaklaşık 1 saat sürüyor reçelimizin rengi karamel rengini almaya başlıyacak kıvamı cıvık muhallebi gibi olacak fazla yoğunlaşmasına gerek yok çünkü reçelimiz soğudukça koyulaşacaK. Ben hafif koyu bir karamel rengini sevdiğim için ocakta normalden biraz fazla tuttum son aşamada reçelimizi sıçakken kavanoza koyup tamamen soğuduktan sonra kavanozun ağzını güzelce kapatıp buzdolabında muhafaza edelim.
Süt Reçelini çok amaçlı kullana biliriz Kurabiye yapımında Pasta ve Kek süslemesinde, sabah kahvaltılarında özellikle çocuklarımızın ekmeklerinin üzerine ,cheesecake lerde , arzu ettiğimiz her yerde kullana biliriz.